Deze term hoor je vaak bij kickboksen, bijvoorbeeld voor een training groeten de leerlingen de trainer hiermee. Maar wat betekent Osu nou eigenlijk? Het is eigenlijk een samenvoeging van een twee woorden, Oshi wat “duwen” betekent en Shinobu wat “verdragen” betekent. Vrij vertaalt zou je kunnen zeggen dat Osu neerkomt op doorzettingsvermogen.
Bij kickboksen train je niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Om lichamelijk en geestelijk te groeien zal je veel obstakels moeten overwinnen en jezelf vaak tegenkomen. Hoe je hiermee omgaat zal uiteindelijk bepalend zijn voor het resultaat. Om de obstakels te overwinnen en zowel lichamelijk als geestelijk te groeien heb je dus doorzettingsvermogen nodig.
Bij projecten die je als organisatie uitvoert is dit niet anders. Waar bij kickboksen het resultaat vooral zit in de lichamelijke en geestelijk groei, heeft een project ook een beoogd resultaat. Om dit te behalen zullen er altijd obstakels zijn, die overwonnen moeten worden. Het doorzettingsvermogen van het projectteam zal bepalend zijn voor de mate van het succes van het project. Zorg binnen je project voor begrip voor obstakels en stimuleer tegelijk het doorzettingsvermogen van het projectteam om zo succesvol mogelijk te zijn!
Osu!